Deze stralende, kleurrijke bloemenboter is eenvoudig om te maken, smaakt heerlijk en is een lust voor het oog.
Sommige bloemen vind je van lente tot najaar, andere bloemen zijn afhankelijk van de tijd van het jaar.
ingrediënten:
50 gram roomboter
Snufje zout
Eetbare bloemen
Bloemen die je kunt gebruiken zijn onder andere:
Paardenbloem (de gele bloemblaadjes)
Madeliefjes (de witte bloemblaadjes),
Paarse, witte en gele dovenetel
Maarts viooltje
Vogelmuur
Korenbloemen
Bernagie (komkommerkruid)
Vlierbloesem
Goudsbloem (de oranje, gele bloemblaadjes)
Pinksterbloem
Kamille (de witte bloemblaadjes)
Oost-Indische kers
Klaver
Teunisbloem
Klaproos
Longkruid
Dropplant
Bieslook
Daslook
Bereiden
Leg de boter buiten de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Ga naar buiten met een mand of linnen tas en
verzamel de bloemen op een daarvoor geschikte plaats.
Neem de bloemen mee naar de keuken.
Pluk bij de composieten (paardenbloem, madeliefjes, goudsbloemen)
de bloemblaadjes eraf en verzamel alle bloemen in een schaal.
Was ze voorzichtig met water en laat ze uitlekken in een zeef.
Doe de bloemen en de boter samen in een ondiepe schaal en
voeg een snufje zout toe.
Prak met een vork de boter en de bloemen door elkaar.
Doe de boter in een mooi kommetje of bakje en garneer
met een paar hele bloemen.
Serveertip
Deze bloemenboter is heerlijk op knapperig zuurdesembrood of stokbrood.
Eventueel kun je wat brood roosteren boven het vuur voor een extra smaakbeleving.
Reactie plaatsen
Reacties